שנת צהריים בגיל הרך
לאורך השנים, עם הגעת הילדים לגילאי 2-3 מתעוררת דרישה מצד ההורים לקצר או להפחית את משך שנת הצהריים.
נושא זה, הנו טעון ולעיתים מעורר מחלוקת בין הגן להורי הילדים
חשוב לציין כבר כעת, כי לכל הילדים בגן יש מיטה, כל הילדים נכנסים אליה ובמידה והם נרדמים אנו מאפשרים להם לישון.
ב"פשוט גן" לא מונעים מילדים שינה באופן יזום.
על מנת לבחון את אופן פעולתנו התייעצנו עם הפרופ' אבי שדה- ראש המכון לחקר השינה באוניברסיטת תל אביב. תשובתו הייתה חד משמעית, אין להגביל את שנת הצהריים של ילדים לפני גיל 5 וילדים בגיעלאים אלו זקוקים ל 12 שעות שינה בשני מחזורים ביום.
משיחה עם פרופ' אבי שדה נראה כי הקושי להרדם איננו תלוי בשנת הצהריים, אולם הציפייה כי ילדים ירדמו בשעה 20:00 איננה נכונה.
בשונה מהבית, הילדים חשופים בגן לעומס רגשי אשר בא לכדי עיבוד והכלה בשנת הצהריים. ילדים אשר אינם ישנים צהריים נוטים לעצבנות וחוסר שקט אשר משפיעים עליהם ועל הגן כולו.
אנו ערים לכך שקושי בהשכבת הילד לשנת הלילה יכולה להפר את השלווה של הבית כולו ועל כן נשמח להפגש ונסות לסייע במקום זה.
ילד איננו אמור "לקרוס" לשנת הלילה ולהרדם מיד, יש חשיבות רבה לשהייה במיטה, עיבוד חוויות היום ואחר כך שינה.
לילה טוב.
התכתבות עם הפרופ' אבי שדה:
צהריים טובים,
בפתח דברי אציין כי לפני כ 5 שנים התייעצתי עמך באותו הנושא בטלפון.
בבעלותי מתחם גני ילדים לגיל הרך (3חוד-4 שנים).
כאשר מגיעים הילדים לגיל שנתיים וחצי (בקירוב) דורשים (לרוב) הוריהם כי נחדול או לכל הפחות נקצר (משעתיים) את שנת הצהריים של הילדים, מאחר ואלו (לטענת ההורים) לא נרדמים בלילה או לחילופין מתעוררים מוקדם בבוקר.
מניסיוננו, נראה כי בכל פעם שגננת "נכנעה" לדרישות ההורים הילדים סבלו מכך. הילדים מגלים סימני עייפות, לא קשובים, נוטים לריב...אך בבית הם נרדמים מוקדם (19:30).
אשמח אם תוכל לחוות דעתך בנושא ולהפנות אותי למאמרים בנושא.
בברכה,
איתי ברשדסקי.
פשוט גן- רמת השרון.
התגובה:
איתי שלום,
לצערי אין לי הרבה מה לחדש בנושא. בגילאים אלה חלים שינויים משמעותיים בדפוסי השינה של הילדים ביום שיכולים להשפיע על שנת הלילה. ההבדלים בין ילדים שונים הם גדולים וההשפעה של תנומה קצרה או ארוכה מידי בצהריים גם היא משתנה מילד לילד. ברמה התיאורטית אם אפשר היה לבדוק את ההשלכות של קיצור או הארכת שנת הצהריים על תפקוד הילד אחה"צ ושנת הלילה ולפעול בהתאם לתוצאות לגבי אותו ילד, זה היה הפתרון האופטימלי. מאחר ומדובר בהפעלה של ילדים רבים בגן זה מסובך ואולי בלתי אפשרי להתאים לכל ילד את התנומה האישית שלו. אני חושב שהשיקול שלכם צריך להיות בעיקר איך הילד מתפקד בגן אם מקצרים לו את השינה ולנסות לשכנע את ההורים בהשלכות השליליות של קיצור שינה אם יש כאלו. אני לא מכיר מאמרים שעוסקים בדיוק בשאלה הזאת. כמובן שיש מאמרים שמראים את תמונת המצב של השינה ותנומות היום בארצות שונות. אני מצרף לך מאמר דוגמא.
אבי